Spirulina i chlorella dobre na wszystko

29. sierpnia 2016 Zdrowotne 0

Chociaż spirulina i chlorella są zaliczane do najstarszych organizmów na Ziemi, to jeszcze kilka lat temu niewiele się o nich słyszało. Chociaż w krajach azjatyckich są znane i używane od tysiącleci to rzesze fanów w Europie zdobyły stosunkowo niedawno. Teraz charakterystyczny zielony proszek znajdziemy w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w aptece. W czym tkwi sekret sławy nieznanych dotąd alg morskich?

Mikroalgi to prymitywne organizmy na pograniczu królestwa roślin i zwierząt, żyją w krystalicznie czystych wodach. Są najprostszymi formami życia na ziemi, pojawiły się dużo wcześniej niż zwierzęta i jak szacują naukowcy, istnieją już od kilku miliardów lat!

Obie algi mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ zawierają ogromną ilość składników potrzebnych organizmowi. Są źródłem wysokiej jakości kompletnego białka, które jest lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek białko pochodzenia zwierzęcego. Mają wszystkie znane witaminy grupy B, włącznie z witaminą B12. Ta ostatnia prawie w ogóle nie występuje w roślinach, a jednak jest nam potrzebna.

SPIRULINA – NA WZMOCNIENIE

Naukowcy obliczyli, że ta forma życia istnieje od 3,5 miliarda lat. Była znana przez Azteków i Majów, Afrykańczyków i Azjatów. Swoją nazwę zawdzięcza kształtowi spirali. Ciekawostkę stanowi fakt, że wzmacnia organizm aż 40 razy bardziej niż echinacea i 20 razy bardziej niż aloes!

Spirulina jest szczególnie bogata w białko (3-krotnie więcej niż znajdziemy w wołowinie i rybach). Białko to zawiera aż 18 różnych aminokwasów, dlatego jest bardzo dobrze przyswajalne. Prócz tego zawiera duże ilości mikro i makroelementów, witamin oraz kwasów nukleinowych. 1 g Spiruliny ma tyle wartości odżywczych, co 1 kg warzyw.

Niektóre właściwości spiruliny:

  • – normalizuje poziom cholesterolu i trójglicerydów.
  • – normalizuje poziom cukru we krwi.
  • – poprawia wzrok, stan włosów i paznokci.
  • – przyczynia się do prawidłowego funkcjonowanie serca układu krwionośnego
  • – wzmacniania system obronny organizmu (polisacharydy odkryte w Spirulinie są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów obecnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych);

CHLORELLA – NA OCZYSZCZENIE

Chlorella jest przede wszystkim dobrym sposobem na detoksykację organizmu ze złogów rtęci, które nawarstwiają się stopniowo, kiedy na przykład poddajemy się szczepieniom a także wtedy, gdy jemy zbyt dużo ryb i owoców morza. Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.

Chlorella zawiera około 45 proc. białka, 20 proc. tłuszczu, 20 proc. węglowodanów, 5 proc.  błonnika oraz 10 proc. minerałów i witamin. Ze względu na składniki odżywcze, a przede wszystkim białko, wiele osób uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, szczególnie w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

 Niektóre właściwości chlorelli:

  • – dobra dla ludzi z problemami wątrobowymi i dla tych, którzy piją lub palą;
  • – dobrze radzi sobie z problemami jelitowymi, likwiduje problemy z wypróżnianiem;
  • – jest szczególnie polecana w momentach, gdy potrzebujemy regeneracji;
  • – wzmacnia układ odpornościowy
  •  zapobiega występowaniu anemii w ciąży

Kombinacja tych właściwości sprawia, że obie algi są skuteczniejsze, kiedy są spożywane razem. W sprzedaży są nawet dostępne tabletki ze spiruliną i chlorellą łącznie. Spożywając codziennie dawkę obu alg oczyścimy nasz organizm a potem dobrze go odżywimy. Korzyści z tego wynikające będą zauważalne niemal od razu.


Dodaj komentarz