Olej kokosowy – rafinowany czy nierafinowany?

01. lipca 2016 Zdrowotne 0

Olej kokosowy robi się coraz powszechniejszy, jednakże wiedza na jego temat zdaje się stać w jednym miejscu. Widoczne jest to szczególnie podczas dobierania idealnego oleju do naszych potrzeb.

Obecnie w sprzedaży znajdują się dwa rodzaje oleju kokosowego: rafinowany oraz nierafinowany. Oba mają swoje właściwości, ale tylko jeden z nich jest rzeczywiście bardzo zdrowy.

Olej rafinowany
Olej rafinowany to inaczej olej kokosowy poddany rafinacji, czyli chemicznej obróbce z pomocą rozpuszczalników.  Dodatkowo jest on filtrowany, co usuwa nie tylko negatywne, ale i pozytywne substancje odżywcze. Jednocześnie jednak jest on tańszy oraz posiada o wiele dłuższą datę przydatności do spożycia. Jest również bezzapachowy.

Olej nierafinowany
Olej kokosowy nierafinowany to olej zimnotłoczony, co sprawia, że zachowuje on wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Ma delikatny smak i zapach kokosa, a także konsystencję masła. Świetnie sprawdza się zarówno w celach kosmetycznych, jak i w formie dodatku do żywności. Jest jednak dwukrotnie droższy od rafinowanego, a dodatkowo ma krótką datę przydatności do spożycia.


Dodaj komentarz