Rak szyjki macicy: jaka dieta może nas uchronić przed tą chorobą?

20. marca 2016 Zdrowotne 0

macicaLekarze biją na alarm i zachęcają do częstszych badań cytologicznych. Rak szyjki macicy to plaga i groźna choroba, na którą każdego roku zapada wiele kobiet na całym świecie. Profilaktyka tej choroby to przede wszystkim regularne badanie cytologiczne. Dzięki niemu w porę można wykryć niepokojące zmiany i rozpocząć skuteczne leczenie. Ważna jest też dieta, która może pomóc wielu kobietom w poprawie stanu swego zdrowia.

Jakie produkty warto włączyć do swego menu? Jaka dieta może chronić przed tak groźną i podstępną chorobą, jaką jest rak szyjki macicy?

Dieta, która może pomóc kobietom na całym świecie w ochronie przed tym nowotworem, powinna przede wszystkim wykorzystywać niezwykłą moc beta karotenu. Ten składnik, świetnie radzący sobie z komórkami rakowymi, znaleźć można w takich warzywach, jak marchew czy kapusta włoska. Likopen to kolejna substancja, która może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy. Grejpfruty oraz pomidory są jego najlepszymi źródłami, zatem i po nie warto sięgać możliwie jak najczęściej. Znajdziemy go również w czerwonej papryce, która także powinna pojawiać się w naszej diecie dość często. Witamina C, znajdująca się cytrusach, jagodach oraz w wielu warzywach, to kolejny sojusznik w walce z nowotworami. Niezbędnym składnikiem diety dla pań chcących chronić się przed rakiem szyjki macicy stają się również kiełki pszenicy oraz szparagi. Ich wyjątkowa skuteczność w walce z tym nowotworem wynika z zawartości kwasu foliowego – niezwykle ważnego dla zdrowia każdej kobiety. Badania potwierdziły, że kwas ten może skutecznie hamować rozwój wirusa HPV, który stanowi główną przyczynę problemów z rakiem szyjki macicy.


Dodaj komentarz