Makrela w zdrowej diecie

12. lutego 2016 Zdrowotne 0

MakrelaDieta pełna ryb i owoców morza to szansa dla tych, którzy chcą poprawić stan swego zdrowia i cieszyć się lepszym samopoczuciem. W gronie tych ryb, po które warto sięgać możliwie jak najczęściej, ważne miejsce zajmuje popularna makrela.

Na czym polega lecznicza moc tej właśnie ryby?

Makrela uznawana jest za wyjątkowo cenne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę serca i w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób związanych z jego pracą. W makreli znajduje się jednak znacznie więcej składników, dzięki którym nasza dieta staje się bardziej wartościowa. Makrela jest cennym źródłem wapnia oraz ułatwiającej jego wchłanianie witaminy D. W efekcie ryba ta może poprawić stan naszych kości. W rybie tej znajdziemy również witaminy A oraz E, które są cenionymi przeciwutleniaczami. Dla osób chcących zmniejszyć ryzyko choroby nowotworowej, makrela staje się zatem cennym dodatkiem do codziennego menu. Liczne badania potwierdziły już, że spożywanie tej ryby może chronić przed rozwojem raka, pomaga też zmniejszyć rozmiary już istniejących guzów. W rybie tej znajdują się również tak cenne dla układu nerwowego witaminy z grupy B. Są one korzystna także dla naszego serca i mięśni, wspierają jednocześnie naszą naturalną odporność. Spożywanie makreli pomaga też w rozwiązywaniu niektórych problemów dermatologicznych. Składniki znajdujące się w tej rybie wykazują się znaczną skutecznością w walce z łuszczycą, mogą też chronić nas przed wystąpieniem tocznia rumieniowatego. Makrela zalecana jest też tym osobom, które borykają się z zapaleniem stawów, zapaleniem okrężnicy oraz astmą.

Dieta, w której pojawia się makrela, może przynieść każdemu z nas wiele korzyści. Sięganie po nią to szansa na pozbycie się problemów z cholesterolem oraz z zapaleniem stawów. Smaczna i zdrowa, może nam pomóc w sporządzaniu wielu ciekawych dań. W efekcie nasza dieta stanie się nie tylko zdrowsza, ale i ciekawsza. W zdrowej diecie ryba ta powinna zajmować bardzo ważne miejsce, a jej spożywanie zalecane jest każdemu z nas.


Dodaj komentarz